Darkest Hour

Darkest Hour

Άλλη μία ταινία σχετικά με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να πάρει μία χώρα όταν χιλιάδες στρατιώτες σκοτώνονται καθημερινά στην δίνη του πολέμου.

Σε αυτή την ταινία θα δούμε το Βρετανικό κοινοβούλιο το οποίο έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο ηγέτη της, Neville Chamberlain (Ronald Pickup) και πρέπει άμεσα να βρεθεί αντικαταστάτης. Ο Chamberlain κατηγορείται ότι άφησε την χώρα απροετοίμαστη για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν δύναται να αντιμετωπίσει την ναζιστική απειλή. Η αντιπολίτευση θα συνεργαστεί με το συντηρητικό κόμμα αρκεί οδηγός να είναι ένας πολιτικός ευρείας αποδοχής.

Η επιλογή όλων είναι μία, να γίνει πρωθυπουργός ο Viscount Halifax (Stephen Dillane). Ο Halifax όμως, γνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα και περιμένοντας την εισβολή των Γερμανών αρνείται τη θέση και η ανάγκη για εύρεση άλλου υποψηφίου είναι άμεση. Ο κλήρος θα πέσει στον Winston Churchill (Gary Oldman).

Ο Churchill είναι έμπειρος πολιτικός αλλά δεν έχει την πλήρη υποστήριξη από το ίδιο του το κόμμα. Δεν τον θεωρούν κατάλληλο για την θέση αλλά τους βολεύει αυτή την στιγμή ώστε να πάρει την ευθύνη για την επικείμενη καταστροφή της χώρας. Ο βασιλιάς Γεώργιος VI θα τον καλέσει να του ανακοινώσει πως είναι πια ο πρωθυπουργός της χώρας αν και αυτός εκφράζει την δυσπιστία στο πρόσωπο του Churchill.

Ο Churchill πιάνει αμέσως δουλειά. Τρία εκατομμύρια στρατιώτες έχουν παραταχθεί στα σύνορα του Βελγίου και ετοιμάζονται για εισβολή. Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία ώστε να βοηθήσουν το Βέλγιο. Ξέρουν πως είναι οι επόμενοι και πρώτη η Γαλλία. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που έχει να συντονίσει την άμυνα των χωρών ενάντια στην Γερμανική απειλή. Πολλοί όμως τον πολεμούν εκ των έσω καθώς τον πιέζουν να συνθηκολογήσει με τον Χίτλερ, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν θα το βάλει κάτω και θα αντέξει στις πιέσεις. Αυτός είναι που θα βρει τρόπο να σώσει ένα μεγάλο μέρος του στρατού από τα παράλια της Δουνκέρκης (Δείτε και το Dunkirk και θα έχετε μια συνολική εικόνα). Η “πιο σκοτεινή ώρα” είναι η ώρα που πρέπει να αποφασίσεις αν θα συμβιβαστείς με ένα τύραννο για ειρήνη ή θα τον πολεμήσεις μέχρι θανάτου.

Να την δω; Ιστορικά γεγονότα που γίνονται ταινίες εμένα προσωπικά μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Πολύ ωραία ταινία να την δείτε οπωσδήποτε. Ο Gary Oldman δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Το όσκαρ το έχει στο τσεπάκι!

Πληροφορίες: 2017 – 2h 05min. Δράμα, βιογραφία και ιστορία είναι τα χαρακτηριστικά της ταινίας Darkest Hour. Βαθμολογία στο IMDb 7.4/10 με 49.645 ψήφους.

“Η επιτυχία δεν είναι οριστική. Η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις.”   – Winston Churchill –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s